Пловдив, площад Централен

EN БГ

#84

FORA - Fagulha, Oliveira, Ruivo Arquitectos
Португалия

Коментари на журито

Why this project was selected:
1. Clear and simple project proposal. Creates clearly defined spaces
2. Creates potential for socialization of archaeology, a possibility for a "parallel world"
3. Balanced amount of exposed archaeology, not too little, not too much. A possibility to easily adapt the project, according to what future excavations show.
4. Good connections with the existing city fabric, also on lower (archaeological) level. Retraces the main street in north-south direction in front of the Post Office
5. Complies with the objectives in the Competition Brief

Recommendations:
1. To consider fixed instead of movable stage, due to technical reasons
2. The underground level should have richer functions: e.g. educational plus the proposed underground museum function because of danger to become dead area
3. To reconsider the water mirror
4. To reconsider the wooden paving. It should be substituted by more sustainable material like concrete or stone, but the pattern should be preserved
5. To provide better shading

***

Защо този проект е избран:
1. Ясно проектно решение. Създава ясно дефинирани пространства
2. Създава потенциал за социализация на археологията и възможност за “паралелен свят”
3. Балансирано разкриване на археологията, не прекалено много или прекалено малко. Дава възможност за лесно адаптиране на проекта, в зависимост от това какво разкрият бъдещите разкопки.
4. Добри връзки със съществуващата градска тъкан, включителоно и на археологическо ниво. Възстановява направлението север-юг на главната улица.
5. Изпълнява задачите, поставени в заданието на конкурса

Препоръки:
1. Да се проучи възможността за фиксирана, а не подвижна сцена, по технически причини
2. Да се обогати с повече функции подземното ниво, например образователни функции заедно с предложения подземен музей, за да се избегне опасността от създаването на мъртва зона.
3. Да се преосмисли водното огледало
4. Да се преосмисли дървената настилка. Да се проучи възможността за подмяната й с по-устойчив материал, като бетон или камък, но да се запази растерът й.
5. Да се осигури по-добро засенчване

Как по-лесно да разберете този проект?

Всичките 125 проекта


/plovdivsquare


#plovdivsquare


© 2014
Заданието и уебсайта на конкурса са изработени от WhAT Association
по покана на Община Пловдив и One Architecture Week и са собственост на Община Пловдив.